Magisch Canada in de Winter – deze dingen wil je echt doen!

Canada in de winter is adembenemend. Van eind november tot april kan je genieten van het ongerepte winterse landschap, bevroren watervallen, of je kan er gaan skiën in de zachte poedersneeuw die de Rockies bedekken.

Jasper is een geweldige uitvalsbasis om de Icefield Parkway te ontdekken. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Edmonton. Van hieruit is het wel nog 4 uur tot Jasper. Je kan eventueel een shuttle nemen maar met een huurwagen heb je net iets meer vrijheid ter plaatse. Denk er wel aan om te vragen achter winterbanden. Zeker op de Icefield Parkway komen deze van pas.

7 dingen die je zeker moet doen

 • Maligne Canyon

De Canyon bevindt zich in het nationale park en ligt op een 15 minuten rijden vanuit Jasper. Ga je in de winter zelf met de wagen dan zijn winterbanden zeker een aanrader.

Vanaf de tweede helft van december kan je recht door de canyon wandelen. Tijdens de zomer en vroeg in de wintermaanden wanneer het ijs nog niet voldoende dik is, kan je de 5 bruggen wandeling doen.

Met een gids ter plaatse kan je de canyon in 1 richting afwandelen. Je start dan bovenaan en na de 3.5 km wandeling die voornamelijk naar beneden gaat wordt je weer opgepikt aan brug 5.  Sundogtours is de maatschappij die bijna alle excursies runt. Zij voorzien ook ijsschoenen.

 • Athabasca falls

De waterval ligt op de icefield Parkway op ongeveer een 30km buiten Jasper. Je kan het bordje niet missen. Vanaf de parking, die gratis is en voorzien van een toilet wandel je 500m tot aan het eerste uitkijkplatform. Van daaruit kan je nog rond wandelen tot 2 andere uitkijkplatformen.

De waterval is niet heel erg hoog maar de kracht waarmee het water naar beneden stort is oorverdovend.

In de winter is het overgrote deel van de waterval bevroren ondanks de kracht dat het water naar beneden stroomt. Dit schouwspel is magisch.

 • Sunwapta Falls

Net zoals de Athabasca falls liggen de Sunwapta Falls aan de Icefield Parkway. Op ongeveer 55km buiten Jasper.

De pijlen en de bewegwijzering zijn niet missen. Wandel 150 m weg van de parking en je staat op de brug over de waterval. De parking is gratis. In de winter plaats genoeg, in de zomer kan het daar best druk zijn.

Tijdens de wintermaanden is het moeilijk om het wandelpad te doen, is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw dat er reeds ligt.

 •  Wildlife tour

De wildlife tour van Sundogtours neemt je mee op één van zijn tourbussen rond het Medicine lake. Tijdens de rit ga je op zoek naar elanden, big horn sheeps, wolven, coyote’s,…

Als je tijdens de winter een beer hoopt te spotten, hoop ik dat je snel genoeg kan lopen, want dan heb je er waarschijnlijk eentje uit zijn/haar winterslaap gewekt.

Een gids kan je trouwens massa’s vertellen over de biodiversiteit van het Nationale park, hoe elke individu zich in leven houdt. En vooral hoe de natuur de temperatuursverschillen van tot -40graden in de winter tot soms +35graden in de zomer overleeft.

 •  Dogsledding

Een bucketlist ervaring is zeker en vast een huskytocht in de sneeuw. Op 1uur15min rijden buiten Jasper ligt de Cold Fire Creek.  Amanda en haar team heten je van harte welkom op hun trail.

De sledes kan je besturen met 1 of 2 personen. En dan kan er altijd nog een passagier vooraan mee. Na een korte briefing krijg je dan de leiding over 6 husky’s die staan te trappelen om te vertrekken. En geloof me, de adrenaline giert dan even door je lijf.

Tijdens de 10km lange lus is het genieten van elke seconde.

Op het einde van de rit wordt je dan nog eens getrakteerd met overheerlijke homemade cookies en een verwarmende thee.

Je kan ook kiezen tussen een route van 5-6 uur. Achteraf gezien vond ik het jammer dat we dit niet gedaan hebben.

 

 • Pyramid Lake en Patricia Lake

In de zomer kan je hier zwemmen in het koude gletsjerwater of met een bootje op het meer maar in de winter is het meer zo goed als bevroren. Ga nooit zomaar op het ijs maar als er een stukje vrijgemaakt is door de locals zoals bij ons op Patricia lake kan je er zeker van zijn dat het dik genoeg is.

Aan het pyramid lake ligt een lodge dat uitkijkt over het water. Omwille van covid was de bar hier wel gesloten, maar ik ben er zeker van dat het hier anders heerlijk vertoeven zou zijn.

 • Valley of the 5 Lakes

Het kleine wandelpad rond de 5 meren is ongeveer 4.5km lang. De grotere loep is ongeveer 9km. Het pad gaat behoorlijk op en neer, dus goede wandelschoenen zijn geen overbodige must. Hou er zeker rekening mee dat het in de winter erg glad kan zijn. En er erg veel sneeuw op de paden kan liggen.

Vanaf de parkeerplaats die je kan vinden net naast de icefieldparkway (ongeveer 9km buiten jasper),  volg je de wandeling 9a (rechtsom) en neem dan de afslag 9b. Je komt door een prachtig bosgebied gevolgd door 5 prachtige meren in prachtige kleuren. Meer 1 en 5 zijn het meest indrukwekkende.

Doe je de kleine route, reken dan 2 uur vanwege de meerdere klims.

In de zomer kan je eventueel in het water ook al is dit best wel koud. Er zijn geen stranden aan de meren.

 

Wat neem je best mee in je koffer

 • Thermisch ondergoed
 • Laagjes kledij om je warm te houden
 • Wanten zijn doorgaans warmer dan handschoenen
 • Hand- en voetwarmers kunnen zeker van pas komen (voor minder dan €8 hebben je al een 10-pack bij decathlon)
 • Zonnebril, de weerkaatsing van het zonlicht op het witte landschap kan best wel lastig zijn.

 

Belangrijke weetjes

 • De zon gaat zeer snel onder waardoor het in een mum van tijd heel erg donker wordt. Tegen 16:30 PM ben je best richting je lodge aan het rijden.
 • Alle wandelpaden en attracties zijn zeer goed aangeduid. Ga zeker altijd eens langs het visitor center in Jasper town. Zij kunnen je altijd de meest up to date info geven
 • Aan de ingang van Jasper betaal je een entrance fee. Ben je met meerdere personen in 1 wagen en verblijf je enkele dagen op de icefield parkway dan is het goedkoper om een jaarpas aan te schaffen, deze kost 139.40 CAD
 • Voor Canada heb je buiten een internationaal paspoort ook ETA visum Dit kan je online aanschaffen en kost 7 CAD. (<€5)canada

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Navigate