Pura Vida – roadtrippen in Costa Rica

Ken je de term Pura Vida al? Wel na 2 weken rond te trekken in Costa Rica begrijp ik nu echt wat hiermee bedoeld wordt.
Dit is hoe de Costa Ricanen in het leven staan, met het begrip Pura Vida wordt bedoeld dat je moet genieten om alles uit het leven te halen. Je dus geen zorgen maken om nietszeggende dingen maar echt genieten van elk moment zelf. ‘ no worries’
Dus met deze wijze levensles in mijn achterhoofd trokken we weer op pad. En na meer dan 19 maanden niet te reizen of toch geen grootste avonturen te ondernemen voelde dit heel spannend aan.

VLIEGTICKETS

Vanuit Brussel ga je met een tussenstop richting San Jose. Best ook altijd even de vluchten checken vanuit Amsterdam. Vaak betaal je voor een rechtstreekse vlucht naar SJO evenveel.
Op minder dan 10u30 sta je dan in Costa Rica.
De luchthaven SJO is niet ontzettend groot. Dus afhankelijk hoeveel vliegtuigen net geland zijn zal je vrij snel buiten staan.
Zoals steeds met de kinderen in ons reisgezelschap ben ik fan van het op voorhand vastleggen van een shuttle of transfer. Na een lange vlucht ben ik meestal wat groggy en blij dat iemand me staat op te wachten. WELCOME miss AUGUSTYNEN.

OVERNACHTEN in SJO

Ontelbare hotels en kleine hostels om te verblijven, afhankelijk van wat je wil doen of indien je San Jose enkel als eerste nacht ziet.
Wij verbleven in hotel Presidente. Zeer ruime kamers, lekker ontbijtbuffet en de buurt was best ok om nog wat op verkenning te gaan. Helaas geen zwembad voor de kids. Altijd wel een pluspunt om even te ontspannen en te acclimatiseren.

Als je trouwens vroeg in de ochtend vertrekt naar de volgende bestemming dan kan je ook een ontbijt on the go meenemen.

Restaurant Nuestra Tierra op 10 min wandelafstand is zeker een aanrader als je niet te ver wil zoeken en toch ook al wel van de lokale keuken wil genieten.

HUURWAGEN

Costa Rica is over het algemeen een veilig land om te reizen. Het is dus ook zeker aan te raden om het land te verkennen met een huurwagen.
1 gouden tip, ook al zijn er veel wegen geasfalteerd, door de hevige regen kunnen er toch wel wat putten zijn op de kleinere wegen. Een 4X4WD is dus echt een MUST wil je niet vast komen te zitten in the middle of nowhere. Zonder GSM signaal en naast een redelijke steile afgrond.
Just saying 😊 Het was een avontuur maar er zijn wel leukere avonturen die beter zijn voor je gezondheid.

De wagens met 7 plaatsen en voldoende kofferruimte zijn meestal minivans en dus geen 4×4.
We leerden alvast 1 ding, wanneer je een wagen naar boven trekt met een touw, knoop je dit best vast door middel van een stok erdoorheen. Zo trekt de knoop zich niet helemaal vast en is deze nadien ook makkelijker te verwijderen. Een machete en een paar locals toonden dit heel duidelijk.

 

#TORTUGUERO NP – domein van de groene schildpad

Vanuit San Jose bereik je met de bus op 1u15 min Guapiles. Een typisch lokale stopplaats waar je van een lekker ontbijt kan genieten. Voor de kleinste misschien niet helemaal kidsproof als ze niet zo fan zijn van bonen en rijst in de ochtend, maar fruit en pancakes maken het goed.
Onze bus transfer was trouwens op voorhand gereserveerd zodat we om 6:30 werden opgepikt in ons hotel in SJO.

Vanaf Guapiles is het dan nog 1u20 min rijden naar de boot. De boot brengt je tot aan de logdes gelegen in het Nationale park.
De Pachira lodge bereik je na ongeveer een uur. De kamers zijn zeer ruim en zeer mooi gelegen. Het ontbijt, lunch en diner worden steeds geserveerd in de vorm van buffetstijl.
Vanuit de Pachira lodge kan je zeer snel naar het dorpje aan de overkant van het water. Daar waar ook de schildpadden massaal broeden. Het seizoen loopt vanaf 1 juli. En de meeste kans om ze effectief te zien is ‘s avonds.

Bij een pakket in het Tortuguero NP blijf je gemiddeld 2 nachten. De boottochten door het Nationale Park zijn dan zeker een MUST DO.
Wat zou je anders om 6:00 ‘s morgens doen dan kaaimannen, apen, luiaard en oneindig veel vogels spotten waaronder de toekan. De entrance fee tot het park per boot bedraagt $15 per volwassenen en $5 voor de kinderen. Hou er zeker rekening mee dat de boot niet overdekt is. In het regenseizoen voorzie je dus best een goede regenjas.

Wanneer je het park na 2 dagen verlaat ga je terug richting Guapiles waar wij onze huurwagen oppikten. In Guapiles moet je deze wel vooraf reserveren. De wagen wordt dan tot aan het restaurant gebracht.
Kijk zeker even onder de rubriek van de huurwagen. Een 4×4 is dus een aanrader!

 

#ARENAL

In de Arenal area zijn er zeer mooie lodges met een waanzinnig uitzicht op 1 van de meest actieve vulkanen ter wereld. Moest je op zoek zijn naar een fantastische airbnb locatie voor een grotere groep kan ik je zeker een adres aanreiken.

Voor de toegang tot het arenal volcano center betaal je $15 per volwassenen + 13% tax, kinderen betalen $5 + 12% tax
Aan de ingang van het park kan je de overzichtsmap vinden met verschillende wandelparcours.
De wandeling is perfect te doen met kinderen. Voorzie wel voldoende water, de vochtigheid is hoog en de warmte kan je ook wel overvallen.

Voor de fortuna Waterval betaal je vanaf 8 jaar een $15entrance fee. De 500 treden afdaling zijn zeer pittig. Een goede fysieke conditie bleek dan ook geen overbodige luxe want niet te vergeten, je moet natuurlijk ook weer 500 treden omhoog. Maar de omgeving, maakt het allemaal goed.
In de regio zijn heel veel natural hotsprings. Baldi hot springs is zo eentje. Ideaal voor families, meerdere glijbanen maar een inkomticket kost al snel $40 per persoon.
Dichtbij Tabacon kan je parkeren naast de weg. Via een klein padje naar beneden kom je dan aan een gratis natuurlijke hot spring. Een plek waar de locals allemaal naartoe komen. Vergeet geen waterschoenen en waardevolle spullen laat je het best thuis.

#RINCON DE LA VIEJA

Op 3 uur rijden van arenal kom je in Rincon de la Vieja. Het park is een privé domein en enkel te betreden via de slagboom. Je betaalt een inkomprijs maar als je verblijft in hacienda Guachipelin is dit inbegrepen. . De kamers zijn ruim, mooi en liggen rondom het zwembad en receptie gebouw.

De regio is vooral gericht op adventure voor families. Wanneer je verblijft in de hacienda heb je gratis toegang tot de watervallen en hot springs. De hot springs Negro hebben baden van 40-39-38-37 graden. Er zijn omkleedruimtes ter plaatse en je ontvangt ook een handdoek bij de inkom.
Het zipline parcour is toegankelijk vanaf 4 jaar, maar zeker voor de durvers. De kinderen ziplinen alleen hier. Een zipline avontuur (9ziplines + rock climbing + tarzan swing) kost $48 per persoon, $32 kids.
Wanneer je niet zo gek bent op avontuur is er zeker ook mogelijkheid om te ontspannen in de spa.

Of wie weet kruip je wel als een echte cowboy op de rug van een paard richting de Las Chorreras Waterval. Na een afdaling van 1km heb je dan even de tijd om te verfrissen in de waterval. Vergeet dus zeker geen zwemkledij. Handdoeken worden voorzien bij de excursie. De tocht heen en terug duurt ongeveer 2uur. Kostprijs $24pp/ $20 kids. Een zeer geslaagde en leuke familie uitstap.

 

#MONTEVERDE

Er zijn 2 routes richting Monteverde vanuit Rincon De la Vieja. De scenische route doorheen de bergen is adembenemend. Met een 4×4 en niet te veel regenbuien mag je niet twijfelen. Al is het maar 100km, reken toch zeker 2 uur rijtijd.
Voor het verblijf (van een grotere groep) moet je zeker eens een kijkje nemen bij Linda Vista green soul. Een airbnb accommodatie helemaal ingesloten te midden van de natuur en het meest waanzinnige uitzicht om ‘s ochtends wakker te worden.
Bij een bezoek aan Monteverde mag een stop aan het beroemdste nevelwoud ter wereld zeker niet ontbreken. Als volwassene betaal je $25 volwassene, kids vanaf 6 betalen $6 voor de entrance van het cloud forest reserve.

De officiële Parking ligt op 1km van de entrance en kost $5, vandaar ga je dan met een shuttle. Je kan eventueel parkeren naast de weg maar dat is niet echt aan te raden. De baan naar boven is wat steiler en redelijk smal. De afgrond naast de weg leent zich niet echt tot een veilige staanplaats.
Toch meer zin in een adrenaline kick? Dan is het extremo park de place to be.Via de ziplines vlieg je van de ene berg naar de ander over en door de jungle van Monteverde. Tijdens een 3uur durende tour ga je van normale ziplines tot de superman ziplines (1000m) en de tarzan swing. En als dat nog niet genoeg is kan je je ook nog aan een bungee jump wagen. De 3 uur durende tour kost iets van een $50 per persoon. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Alleen door de lengte van de ziplines ging onze jongste dochter steeds met 1 van de gidsen. Een beetje tegen haar zin 😊Maar eerlijk is eerlijk, als ik op voorhand had geweten wat ons te wachten stond had ik misschien toch even getwijfeld. Extremo heeft zijn naam wel ergens aan te danken. Dus ik zou niet direct iedereen overtuigen om zijn 6 jarigen mee te nemen in dit avontuur.
Verder heb je ook nog de kolibri tuin of Frog Pond als leuke uitstapjes.

#PLAYA HERMOSA (Jaco Area)

Costa Rica heeft heel veel leuke strandlocaties. Omwille van ligging ten opzichte van de luchthaven kozen wij voor Playa Hermosa. Ondanks de populariteit van deze regio was het zeker niet druk.
Naast een geweldig aanbod aan fantastische strandhotels is er ook een airbnb huis met 6 kamers (casamia en casamar).
De accommodatie heeft directe toegang tot het strand, een eigen zwembad en enkel een buitenkeuken. Hoe gek het dus voor ons Europeanen mag klinken is er buiten de kamers geen binnenruimte. Stuur me zeker een bericht als je meer interesse hebt en ik breng je graag in contact met Carlos.
Op het strand voor het huis vinden elk weekend de lokale surfwedstrijden plaats. En als je dus echt wil genieten kan je ook een privé chef inhuren die zorgt voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Voor $60 per uur kan je zelfs een masseuse laten komen. Met het geluid van de oceaan op de achtergrond hoef ik dan niet te vertellen dat je waarschijnlijk nooit meer weg wil van deze plek.

De golven aan playa Hermosa kunnen nogal wild zijn Zelfs voor ervaren zwemmers raad ik niet aan om hier de zee in te gaan. De onderstroom is zo gevaarlijk dat je op enkele seconden de zee wordt ingezogen.
Met kinderen kan je dus beter richting Jaco Beach gaan. Veel rustigere stroming en de plek om je eerste surfervaring op te doen. De surf riders van playa Hermosa verdienen ook een eervolle vermelding hier. Een groep lokale jongeren die DE beste surflessen geven. Voor $45 per 2 uur. Kregen de kinderen elks hun eigen begeleider mee. Een ervaring om nooit te vergeten. En na 2 uur nam iedereen zijn eerste golf. Het gevoel om de eerste keer op een golf te surfen is onbeschrijfelijk.
Nog een plek met een rustigere zee is Playa Mantas. Op ongeveer 30 min van playa Hermosa. De parking kost een 1000 colones (€1.4) per uur. Op het strand heb je geen bar of drankgelegenheid. de papegaaien, die we trouwens overal tegenkomen (vooral waar amandelbomen staan) waren hier ook aangenaam en mooi gezelschap. De lokale bevolking komt hier graag de dag doorbrengen. Eigen drank en eten is toegelaten.

Op 1 uur rijden ligt het nationaal park van Manuel Antonio.

Algemene weetjes

  • De Costa Ricanen leven op een heel ander ritme. Vroeg uit de veren, rond 6 uur al en ze zetten de avond ook vroeg in. Rond 8:30 pm durft iedereen al weer onder de wol te kruipen
  • Costa Rica kent maar 2 seizoenen, het droge en regenseizoen. Dit laatste loopt van april tot November. Je kan eigenlijk heel het jaar door rond reizen in CR alleen in oktober kan er wel heel erg veel regen vallen.
  • De Pura Vida mentaliteit is heel erg voelbaar. Genieten van elk moment.
  • Op het platteland en buiten de hoofdstad San José zijn er veel mensen op straat die een machete dragen: een soort groot, lang en scherp mes. Je kunt er van alles mee, van kappen tot snijden tot repareren. Gelukkig wordt de machete bijna nooit gebruikt als wapen, dus vrees niet. (We spreken uit ervaring, zelfs om een auto te takelen is de machete zeer handig)

Leave A Reply

Navigate