Thailand in 19 dagen

Alvorens je begint te lezen, Thailand is echt een must do verre reisbestemming met kinderen. Zo makkelijk bereisbaar en zo kindvriendelijk. Vooral Bert stond nogal sceptisch ten opzichte van Aziatische bestemmingen. Maar als we nu terugkijken op dit avontuur, een echte aanrader. We loved it.

Bangkok ∼ dag 1

Vanuit Brussel bereik je Bangkok op 12 uur met een rechtstreekse vlucht Misschien las je het al in 1 van mijn andere blogs maar we reizen vaak met 11. Ons gezinnetje, oma en opa en dan mijn broer (die trouwens in Amerika woont) met zijn gezin.

Wij namen van de luchthaven Suvarnabhumi een vooraf geboekte transfer naar het LIT hotel. (20 min, maar in het spitsuur doe je er makkelijk een uur over) Zeer makkelijk na een lange vlucht. Vooral omdat veel vluchten vroeg in de ochtend plaatselijke tijd toekomen. Maar de taxi of de trein kan dus ook.

Omdat je zo vroeg aankomt in Bangkok (5:30 am) kan je vaak nog niet inchecken, en dat maakt het niet zo eenvoudig met kleine kids. Je zal dan waarschijnlijk een aantal uurtjes aan het zwembad moeten doorbrengen, het hotel is ideaal voor families.

Op het einde van de straat ligt het MBK shopping mall. Ga dus zeker eens op verkenning. Op de 6de verdieping vind je het foodcourt. Leeeeekkkkkker……..Al is streetfood in Thailand waanzinnig lekker. Voor bijna geen geld koop je een zakje vers fruit of je kan je natuurlijk ook wagen aan de nieren, lever of hart van een kip. Bert is diegene die meestal open staat voor deze proeverijen.

Bangkok ∼ dag 2

Jetlag?  6 uur tijdsverschil zorgt waarschijnlijk wel voor een iets ander slaapritme. Eén tip, laat iedereen even wennen aan het nieuwe ritme maar probeer zo snel mogelijk in de nieuwe tijdzone te leven.

Ondanks al heel wat grote steden op ons palmares heeft Bangkok me wat overvallen. Ik zou niet goed weten hoe we daar moesten aan beginnen. Dus wil je Bangkok optimaal bezoeken en veel doen in weinig tijd, zou ik aanraden om Bangkok met een gids te doen.

Verken Bangkok met de fiets ! Wij deden dat met Co Van Kessel. Kleine groepjes, onthaal in het Nederlands. Dus lekker gemakkelijk.

Ik zou aanraden pas je kiddo’s vanaf 8 jaar zelf te laten rijden. Onze oudste dochter reed zelf, ik zwijg wijselijk over de 35 hartstilstanden onderweg 😊 Enige fietsvaardigheid is dus zeer welkom, je rijdt recht door alle smalle straatjes , Chinatown en de flowermarket

De fietsen hebben super makkelijk fietstoeltjes. Helmen zijn beschikbaar maar dus niet verplicht.

Bangkok ∼ dag 3

Heel wat bezienswaardigheden om te bezoeken. Je zou dit kunnen doen op eigen houtje of eventueel lokaal een gids zoeken. Wij legden op voorhand onze gids vast vanuit België. Een gids brengt je niet alleen naar al deze bezienswaardigheden, maar geeft je zoveel tips, laat je proeven van de lokale specialiteiten.

The Royal Palace, What Phra Keow, Wat Po. Pak Khlong Talat (Flowemarket), Wat Arun, genoeg om je dag mee te vullen. Hou er wel rekening mee dat Bangkok echt broeierig heet is. Met een gids kom je sneller in één van de lokale restaurants. Zo ontdek je heel wat Thaise specialiteiten, zeker het proberen waard. Er wordt zeker rekening gehouden met de kinderen. Maar met rijst en noedels kom je waarschijnlijk al heel erg ver.

1 belangrijke tip, NIET pikant in Thailand heeft altijd toch nog een tikkeltje spicy touch, dus je bent gewaarschuwd.

Probeer zeker gebruik te maken van de longtailboten of van de tuk tuk’s om een verplaatsing te maken. De meisjes vonden dit fantastisch, en stiekem genoten we hier allemaal van.

Khao Yai National Park  ∼ dag 1

Op ongeveer 2 uur en half rijden van de stad ligt het Khao Yai Lala Muhka tented resort. Vlakbij het Khao Yai National Park.

Oh nee een tent! Geloof mij, niks is minder waar. De Deluxe tenten hebben een eigen badkamer, geschikt voor 3 personen, waarvan wel 1 kind. Voor gezinnen met kleine kinderen is het natuurlijk altijd wel een beetje zoeken, 4 personen geraken er helaas niet in.  De eco tenten hebben een gedeelde badkamer en toiletten blok.

S ’avonds kan je genieten van een lekkere BBQ. Elke tafel heeft dan een BBQ waarop je zelf je vleesjes kan bakken, zo relaxed.

In het NP heb je een aantal natural springs waar je een verfrissende duik kan nemen. Omkleden is wel wat moeilijker, voorzieningen zijn er dus niet.

En dan de Volcano bat Cave. Elke avond bij zonsondergang vliegen miljoenen vleermuizen uit de grotten. Oh my god, wat was dat, meer dan een uur lang blijven die wezens uit de grotten komen. Dit moet je gewoon zelf zien.

Khao Yai National Park  ∼ dag 2

Het Khao Yai NP is Thailands eerste Nationale park met een zeer uitgebreide fauna en flora. Hopelijk kom je er 1 van de tijgers in het wild tegen. Een jungle trekking mag hier zeker niet op het programma ontbreken. Een lange broek is een absolute must. De gidsen zullen je zeker voorzien van een extra beschermingslaagje tegen bloedzuigers. Eeeeuuuwww deze beestjes wil je liever niet tegenkomen.

Het Nationale Park heeft ongelofelijk veel watervallen. 1 van de meest gekende daarvan is de Haew Suwat waterfall. Bekend uit de film ‘the beach’. De steile wandeling langs 117 treden naar beneden moet je er wel bijnemen. Maar als je geluk heb kan je in de hoge bomen de gibbons spotten.

Elke avond kan je met een open jeep op nachtsafari’s. Voor wie hoopt om hier ook olifanten te spotten moet ik je helaas teleurstellen. Er zijn natuurlijk wel ongelofelijk veel andere diersoorten te spotten.

Ayutthaya

Een 2 uur in noordelijke richting kom je in Ayutthaya, daar ligt het Summer Palace van de Koning in Bang Pa. Naast de moderne stad, ligt aan de oevers van de Chao Phraya de oude stad (opgenomen op de werelderfgoedlijst, UNESCO). Dit complex bestaat voornamelijk uit ruïnes. Wat het zeker niet minder indrukwekkend maakt.

Indien het dus ergens op de route ligt is het zeker een bezoek waard. Wij hebben heel het traject Bangkok – Ayutthaya afgelegd met een privé gids. Alles hebben we dus op voorhand vastgelegd. Wij willen ter plaatse zo weinig mogelijk tijd verspillen met alles uit te pluizen. Dit was voor ons ook de eerste keer om zo georganiseerd te reizen, en om heel eerlijk te zijn vonden we het heerlijk. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.

Overnachten in Ayutthaya deden wij in Kameo Hotel Ayutthaya. Zeer grote kamers, een zwembad op de 2de verdieping, meer moet dat niet zijn voor de kinderen. Het uitgebreide Thaise ontbijtbuffet zit wel nog fris in mijn geheugen. Na 6 dagen op Thaise bodem te zijn begonnen we de dag ook stilaan met rijst. Ik weet hoe gek het klinkt, maar je moet dit echt eens proberen.

Kanchaburi – Riverkwai

Vanuit Ayutthaya is het ongeveer 3 uur richting Kanchaburi. Een bezoek aan het memorial war cemetery en het daarnaast gelegen museum kan hier eigenlijk niet ontbreken.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet echt op de hoogte was van de geschiedenis van Birma-Siam railway. Maar door een beetje opzoekwerk op google kwam ik er al zeer snel achter hoe aangrijpend dit verhaal wel is.

Voor kinderen is dit zware kost. Maar je kan als ouder waarschijnlijk een korte vertaling geven naar hun leefwereld.

Na zo een heftig bezoek kan een lunch in het floating restaurant aan de brug van de River Kwai misschien weer voor wat verkoeling zorgen. Vergeet niet even over de brug te lopen, hou er wel rekening mee dat er 6 keer per dag nog een trein passeert.

Aan de oevers van de Riverkwai bevinden zich meerdere verblijfplaatsen. Wij kozen voor het River Kwai Resotel. Een verblijf aan de oevers van de rivier maar ten midden van de jungle. Voor ongeveer 160Bath per persoon kan je hier genieten van de lokale Mon Dancers. Longtailboten zijn de enige manier om weer aan de andere kant te geraken.

Dus er is tijd genoeg om misschien eindelijk eens die Thaise massage te boeken. Niet twijfelen, hiervoor alleen al zouden we terugkeren naar Thailand. Wij betaalden ongeveer 400THB wat neerkomt op ongeveer €10. Een uur lang genieten, kunnen we even de tijd terugspoelen graag?

Riverkwai – Erawan Falls

Vanaf de oever van de River Kwai bereik je op ongeveer 1 uur de Erawan Falls. De watervallen hebben 7 verschillende levels. Levels 2-3-4 zijn perfect om te zwemmen samen met kinderen(er zijn zwemvesten te huur op level 2). Tussen level 1 en level 2 zijn er propere openbare toiletten, daarna niet meer.

Vanaf level 4 wandel je over veel rotspartijen. Level 7 ligt op 2000m hoogte. Zeker waterschoenen meenemen!

We verbleven nog een nachtje in het Resotel. Voor wie toch op zoek is naar een meer back to basic ervaring kan ik aanraden om te verblijven op de rafthouses. Belangrijk om weten is dat het hier in het moessonseizoen zeer vochtig kan zijn. Geen elektriciteit en geen airco! Voor de ervaring zeg ik dus volmondig ja. Wij kozen voor iets meer luxe 😊

Riverkwai – Hell Fire Pass

De ontbijtformule zit meestal in deze 2-3 daagse pakketten inbegrepen. Je kan dan ook nergens naartoe of je moet een longtailboot kapen. De buffetten zijn ideaal met kinderen, voor iedereen wat wils.

De ‘Hellfire Pass’ en het Hell fire Pass Memorial Museum. Als je al op het memorial war cemetery geweest bent en dan ook het museum over de death railway gezien hebt dan kom je nu op de plaats waar het echt gebeurde. De tocht naar beneden is ongeveer 2km maar best te doen vanwege de aangelegde trappen. Wil je heel de wandeling doen dan is deze ongeveer 12km. 6 km heen en 6 km terug. Reken dan zeker een goede 3.5uur.

Na een kleine 3km kom je al bij de eerste grote doorweg die gemaakt werd voor de passage van de trein en kom je nog een stuk spoor tegen. Je beslist dan zelf of je dan nog verder wil wandelen of niet.

‘s Avonds neem je een binnenlandse vlucht nemen naar het zuiden of je kan kiezen voor de nachttrein. Als je de trein rond 18:30 neemt richting Surat Thani kom je de volgende ochtend rond 8:00 aan. Wil je echt een ervaring zoals de locals is dit een aanrader. De treinen zijn uitgerust met slaapcompartimenten in de tweede klasse. In eerste klasse reis je in een aparte coupon maar deze zijn beperkt tot 2 personen.

Aan boord kan je avondeten en ontbijt bestellen, leg de verwachtingen hierover wel niet te hoog, Dus wil je echt het leven in Thailand ervaren kies dan voor ‘de beleving’. Daarvoor doen we het toch niet?

Khao Sok ∼ dag 1

Tijd om de oudste jungle van Thailand, Khao Sok te verkennen! Wederom kan je zeker ter plaatse alles zelf regelen maar wij kozen weer voor een vooraf samengesteld pakket. Zo konden we gewoon zorgeloos genieten van deze onwaarschijnlijk fantastische omgeving. Je wordt gewoon netjes opgepikt aan het station waar je rond 8am toekomt.

Ergens ten midden van het Cheow Larn Lake kan je de Phutawan Raft House vinden. Zoals ik eerder vertelde moet je in het moessonseizoen rekening houden met de vochtigheidsgraad. Elektriciteit is pas vanaf 6pm beschikbaar tot 6am.

Van hieruit heb je de mogelijkheid om de jungle in te gaan. Een paar goede wandelschoenen bleek geen overbodige luxe. En misschien een goed regenjasje ook niet. 😊 Op basis van bamboe rafts kan je dan enkele van de grotten bezoeken. Pakarang Cave (of Coral cave) herbergt een aantal meterslange stalagtieten en stalagmieten.

Khao Sok ∼ dag 2

In deze regio is een kanotocht ook zeker een aanrader. De meeste kano’s zijn geschikt voor 2 personen. En nee je hoeft niet zelf te peddelen. Dit doet iemand voor jou, heerlijk toch. Dat noem ik nu echt vakantie se. Een tussenstop onderweg voor koffie in de zelf gemaakte bamboe tassen. De omgeving, beleving, voor mij een must do. Als je natuurlijk van water, rondhangende slangen en varanen houdt.

De verschillende belevingen in Thailand categoriseren is moeilijk. Reizen en beleven heeft heel veel met persoonlijke voorkeuren te maken.

Wie aan Thailand denk, denk natuurlijk aan olifanten. Rijden op een olifant is voor mij echt NOT DONE. Maar gewoon kennis maken met deze dieren vanop een iets dichtere afstand daar keek ik zo naar uit. Het Wassana Elephant camp zorgde voor deze kans. Alhoewel ik dus zeer sceptisch ben tegenover dieren en toerisme, had ik hier een goed gevoel bij. We mochten de olifanten vergezellen tijdens het baden in de rivier. Het reservaat bezochten we niet, dus of het echt is wat het lijkt weet ik helaas niet.

Via connections (waar ik nog steeds mobile reisagent ben) werken we samen met elephant hills. Vanwege de minimumleeftijd van 6 jaar hadden we dus niet de kans om hier te passeren. Uit gedeelde ervaringen weet ik dat daar alles wel verloopt zoals het in een opvangreservaat zou moeten zijn. Dus misschien best toch altijd de achtergrond van de maatschappij nagaan. Al is het maar om met een gerust geweten s ’avonds in bed te kunnen kruipen.

Khao Sok ∼ dag 3

De hotels in en rond khao sok gaan van super luxueus tot basis. Keuze genoeg dus. Ons verblijf in The cliff and jungle river resort verdient zeker een aanbeveling. Prachtig uitzicht, familiekamer tot 6 personen beschikbaar, niet onbelangrijk voor de gezinnen met 3 kinderen.

Een probleem waar wij ook ongelofelijk veel op botsen. Goede tip: reizen met oma en opa, kan je de kinderen heel gemakkelijk verdelen op de kamerlijst. Bij ons eindigen de meisjes toch altijd met 3 in een tweepersoonsbed.

Vanuit Khao Sok kan je dan heel veel richtingen uit. Khao lak ligt op ongeveer een uur rijden, vlak aan de zee.

Het Mai Khao Lak resort is een prachtig resort. In het laagseizoen zijn niet alle faciliteiten geopend maar ben je wel bijna alleen. De deluxe kamers hebben een directe pool access. In het laagseizoen tussen mei en oktober kan je hier dan ook terecht tegen geweldige tarieven.

De directe omgeving van het hotel heeft weinig spectaculair te bieden, maar aan het strand heb je een aantal strandbars. Bij Mr. Bao kan je lekker eten, excursies vastleggen,  je was laten doen voor slechts 80 baht (€2) per kilo en voor 100 baht (€2.75) krijg je het zelfs gestreken terug.

Krabi

De verschillende eilanden in het zuiden zijn één voor één pareltjes. Als je gaat eilandhoppen in de golf van Thailand heb je geen last van het regenseizoen tijdens onze zomer. Kies je voor de Baai van Phang Nga is de kans op regen altijd mogelijk.

Als een verfrissende regenbui bij warme temperatuur voor jou een pretbederver is dan zou ik Phuket, Koh Yao, Koh Phi Phi en Koh Lanta links laten liggen. Maar wie niet waagt niet wint, en vanwege de weloverwogen keuze om in het zuiden het wat rustiger aan te doen, besloten wij alleen nog een stop te houden in Krabi.

Voor de liefhebber van een fancy restaurant kunnen we hier het Hilltop restaurant aanraden. Je neemt de shuttle onderaan de straat. Bovenaan de top van de berg geniet je dan van een geweldige service en uitstekende Thaise keuken. De unieke locatie heeft natuurlijk wel een prijskaartje.

De boulevard naast de zee heeft talrijke andere restaurantmogelijkheden. Wel rekening houden dat tijdens onze zomer het hier nog laagseizoen is. Laagseizoen heeft als voordeel dat er geen al te grote drukte is in de hotels, het nadeel is dan weer dan veel hotels en restaurants de tijd nemen om onderhoudswerken te doen. Eten in Thailand is trouwens waanzinnig goedkoop. Met een reisgezelschap van 6 volwassenen en 5 kinderen konden we zorgeloos een voor-, hoofd- en nagerecht eten voor minder dan €100, dranken inclusief.

Phuket

Krabi ligt op ongeveer 2 uur van Phuket luchthaven. Eén van de grotere luchthavens die je waarschijnlijk zal nodig hebben om terug de oversteek richting België te maken. Phuket is vooral gekend van de tsunami die aan land kwam in 2004, of als parel van het zuiden.

Phuket is qua oppervlakte het grootste eiland van Thailand. Voor ons zat het er hier helaas bijna op.

We sloten af in het Splash Beach resort. In het midden van dit mastodont van een hotel ligt een heus waterpark. Alle gasten van het hotel hebben gratis toegang tot het waterpark. Je mag geen eigen drinken en eten meenemen, maar prijzen in het park zijn zeer democratisch.

Vertrek je dus met een late vlucht uit Phuket en zijn je kinderen echte waterratten dan kan je geen betere afsluiter hebben. Voor Luna, Noa en Mila was dit helemaal het einde. En oh ja, voor mama en papa ook hoor. Ronddobberen op de Lazy River, wij zijn snel content.

En puur praktisch gezien kon je de bagage opbergen op de dag van check out en kan je lekker douchen in het waterpark net voor de pick up naar de luchthaven.

En dan zat het er dus op. Hopelijk hebben we jullie twijfels over Thailand kunnen doen verdwijnen, en kan je ons gauw vertellen hoe jullie avontuur geweest is.

Thailand is trouwens heel het jaar door te bereizen, maar als je afzakt naar het Zuiden moet je zeker rekening houden met het regenseizoen. Vooral voor de eilanden die je zou willen bezoeken. Als je zoals ons gebonden bent aan de schoolvakanties en een langere periode wil reizen is onze zomervakantie natuurlijk de enigste optie. Maar laat je zeker niet afschrikken door het regenseizoen. De temperatuur blijft heel het jaar door zeer aangenaam.

 

Leave A Reply

Navigate