Huurwagen of camper?

Aan beide zijn voor- en nadelen verbonden. Het heeft vooral te maken met de beleving en welk soort type gezin je bent. Is het goedkoper met een camper? Of juist handiger met een huurwagen? Het ideale antwoord moet ik je helaas schuldig blijven, wij zijn alvast fan van beide. Maar misschien krijg je het antwoord door de pro’s en contra’s gewoon naast elkaar leggen. Je kan het trouwens ook uittesten door een kleine tour in België te doen.

Kostprijs auto versus camper?

Voor mijn job stippel ik regelmatig persoonlijke roadtrips uit en dat maakt het dus iets eenvoudiger om het totale kostenplaatje tegenover elkaar te zetten.

Reis je met een gezin en kies je voor standaard accommodaties (1 kamer) en een standaard huurwagen dan zal de prijs meestal hoger liggen dan de prijs voor het huren van een camper.

Met wat moet je dan wel rekening houden?

 • Het benzineverbruik van een camper ligt een pak hoger dan bij een gewone wagen.
 • Wanneer je zelf kookt bespaar je veel uit op eten
 • Je betaalt per nacht ook nog een standplaats voor de camper.

Conclusie: Als je wegblijft van restaurants en zelf voor ontbijt en lunch zorgt zal je waarschijnlijk iets goedkoper af zijn met een camper. De prijs is dus niet echt bepalend, het is vooral de manier van reizen dat je moet overtuigen.

Voordelen van een huurwagen

 • Makkelijk rijden

  Met een huurwagen kan je net iets sneller rijden, en het rijdt gewoon makkelijker dan een camper. Je kan gewoon altijd direct instappen en vertrekken.

 • Makkelijk parkeren

  Op alle drukke toeristische plaatsen kan je gewoon veel makkelijker een huurwagen kwijt dan een camper. Ook in de grootsteden is parkeren een fluitje van een cent.

 • Goede nachtrust

  Waarschijnlijk heb je elke nacht een cozy hotel, Airbnb of andere accommodatie uitgekozen die het nodige comfort zal bieden. Een comfortabel bed, grotere badkamer, meer ruimte dus.

 • Snel onderweg

  Na het uitchecken in het hotel hoef je alleen de bagage terug in de auto te laden en je bent weeral vertrokken.

Nadelen van een huurwagen

 • Kleinere ruimte

  Kinderen zitten meestal met iets minder comfort op de achterbank. De bewegingsvrijheid is minder groot dan bij een camper

 • In- en uitpakken

  Als je op rondreis gaat moet je natuurlijk rekening houden dat je in verschillende verblijven zal logeren. Je bent dan de hele tijd een beetje aan het in en uitpakken. Praktisch inpakken is dus de boodschap.

 • Eten

  Eten moet je sowieso, maar met een huurwagen ben je verplicht om uit eten te gaan of in het hotel te eten. Koelbox in de wagen is een aanrader. Zo kan je misschien al wel lunch of wat gekoelde dranken meenemen voor onderweg.

Wij zijn fan van de isotherme rugzak van Decathlon. In veel hotels heb je meestal wel een  ijskastje zodat alles gekoeld de rugzak in kan.

 • Slaaptijd

  Misschien heb ik teveel films gezien maar als de kinderen in hun bed gaan dan gaat helaas altijd iemand van ons mee naar de hotelkamer. Je hebt dan zelf iets minder vrijheid. ‘Ik kan niet slapen met het licht aan, de tv staat te luid’, herken je het?

Voordelen van een camper

 • Bewegingsvrijheid

  In de camper heb je meer ruimte. Tijdens de ritten moest je meestal wel in de gordel zitten maar langere ritten duren precies minder omdat de kinderen kunnen tekenen, knutselen, …. Ze hebben gewoon meer bewegingsruimte.

 • Huis op wielen

  Je hebt gewoon gedurende de rondreis alles altijd mee. En je hoeft geen gebruik te maken van de toilet stops onderweg. Wat met kinderen toch geen overbodige luxe is. Hoe vaak moest jij al snel snel op zoek naar de volgende stop omdat iemand dringend naar het toilet moest?

 • Rijdend buffet

  Je kan de hele dag eten. Zelf als je onderweg bent tover je al heel snel een gezonde lunch uit de koelkast. Ideaal voor de kinderen dus, die in ons geval ALTIJD honger hebben. Afhankelijk van hoe laat je op de volgende stop aankomt hoef je dan ook niet meer op zoek naar iets om te eten.

Op restaurant gaan met 3 (en dus vaak op onze rondreizen 5) kinderen is voor mij niet echt rustgevend. Dan kook ik nog liever zelf. Afwassen en koken hoort er gewoon allemaal een beetje bij #camperlife. Terwijl de kinderen nog even naar het zwembad gaan heb je met een glaasje wijn of cocktail in de hand in no time iets klaar gemaakt.

 • Slaaptijd voor de kinderen

  Reis je in warmere periodes en gaan de kinderen op een bepaald uur slapen dan kan je zelf nog gezellig buiten blijven zitten. Je stoort hen dan niet als je nog gezellig wil napraten met je partner.

Nadelen van een camper

 • Vrijheid

  Reizen met de camper wordt meestal geassocieerd met vrijheid. Helaas is dit niet altijd het geval. Denk maar aan de Nationale parken in USA en Canada, daar moet je altijd reserveren of je hebt helaas geen plekje. Wild kamperen is maar in zeer weinig landen toegelaten. Dus het echte gevoel van vrijheid is er niet.

 • Help parkeren

  Hoe parkeer je nu makkelijk zo een groot ding? In Amerika is dit best nog wel te doen. Alles is daar ook ‘bigger and better’ niet? 😊 Heel veel parkeerplaatsen zijn gewoon voorzien op campers. Rijden in de steden is iets minder praktisch, met de camper ga je gewoon minder gemakkelijk nog snel ergens heen of iets halen.

 • Nachtrust

  Doordat je met veel op een kleinere ruimte slaapt kan je wel eens last ondervinden van je medereizigers.

 • Meer tijd nodig bij vertrek

  ‘s ochtends vertrekken vraagt iets meer tijd. Je moet alles zorgvuldig opbergen zodat er tijdens de rit geen borden rondvliegen. Is alles wel losgekoppeld? Is er nog voldoende water in de watertank of moeten we misschien de watertank leegmaken. Na enkele dagen gaat dit al een pak vlotter maar het vraagt toch wat planning als je ergens moet zijn.

10 Handige tips om zeker mee te nemen op camper rondreis

 • Packing cubes, travelcubes, reis organizers of hoe je die dingen ook noemt.
  Spaart zoveel ruimte in je koffer dat wij als gezin van 5 vaak maar 2 koffers meenemen. En deze kan je zeer makkelijk opbergen in de kleine opbergkasten.
 • Lucifers
  Sommige gaspits in de camper werken nog gewoon met een lucifers of een aansteker en wil je marshmallows roosteren dan zal je ook een manier moeten vinden om het vuur aan te krijgen.
 • Plastic zakjes (de Ikea zakjes worden hier dus heel erg geapprecieerd) om lunch in te verpakken of om iets mee te nemen voor onderweg in de rugzak
  OK ik ben geen fan van wegwerpplastiek maar voor 1 keer mag het. Anders is het zo een gesleur met opbergdoosjes en ook weer veel meer afwas. Soms moet je bepaalde principes gewoon even aan de kant zetten en dat maakt het net iets simpeler.
 • Kruidenmix meenemen
  Thuis heb je een heel assortiment in de kast staan dus ben je van plan om regelmatig te koken is een beetje peper en zout geen overbodige luxe.
 • Wereldstekker, zeker controleren of alle stekkers erin geraken. Op een bestemming naar de juiste stekker gaan zoeken is hopeloos. In de nieuwere campers heb je wel vaker al een USB aansluiting, maar daar mag je dus niet vanuit gaan.Past jou laptop stekker wel in de wereldstekker?
 • Paar kleine vuilzakjes
  Handig wanneer je elke dag gewoon het vuil kan samenbundelen en op de volgende kampeerplek kan weggooien.
 • Extra keukenhanddoek

4 Praktische tips als je met een huurwagen rondreist

 • Handig zakje met toiletspullen, pyjama en kleding voor volgende dag.
 • Packing cubes
  Dezelfde voordelen als bij de camper, ruimtebesparend, als je alles goed organiseert hoef je niet alles uit te pakken en wordt de bagage geen puinhoop na enkele dagen.
 • Apart zakje voorzien voor de zwemspullen, zo kan je bij elke onverwachte stop het zwemgerief snel bovenhalen
 • Koelbox

Leave A Reply

Navigate