Op verkenning in de Oostkantons – Bütgenbach

Als de grenzen toe blijven dan blijven we genoodzaakt om nog maar eens op verkenning te gaan in ons eigen landje. Dus werd het dit keer de Oostkantons, weeral wat onbekend terrein.

Na 4 weken in quarantaine was het tijd om met ons gezin terug op krachten te komen. Dus wat dacht je van een vakantiehuisje met bubbelbad, sauna en infrarood, klinkt goed niet 😊

Waar logeren

Bütgenbach heeft ontelbare verblijfplaatsen. Afhankelijk van de grootte van je reisgezelschap en reisbudget zal je dus zeker iets vinden. Wij gingen voor een villa van 10 personen, een echt pareltje. Met zicht over het meer en slechts 100 meter wandelen. Het huis heeft 5 kamers. 3 daarvan hebben een eigen badkamer met toilet, 2 kamers delen een badkamer.

De keuken is letterlijk voorzien van alles. Ik kan echt niks opnoemen wat er niet aanwezig was. De eettafel is groot genoeg en het aanpalende terras zal zeker in de zomer voor fantastische zomeravonden zorgen. .

De ruime tuin heeft een schommel en glijbaan en dus ideaal met kinderen.

Terwijl de kinderen spelen kon ik dus heerlijk genieten van de wellness. Een bubbelbad ( in de winter af te sluiten van de wind), een infraroodsauna, een gewone sauna, een regendouche en zalige ligzetels. De ganse benedenverdieping is een echte wellness.

Ideaal voor 2 gezinnen of families of een vriendengroep. Genoeg ruimte en privacy voor iedereen.

Geef dus gerust een seintje als je meer wil weten over onze accommodatie.

Wandelen aan het meer van Bütgenbach

DE toeristische trekpleister van Bütgenbach, en met het zicht vanop ons balkon werd al gauw duidelijk waarom. Wij verbleven op slechts 100meter van het meer tijdens de eerste week van de paasvakantie. En als men dus zegt dat het gaat sneeuwen bedoelt men hier dus echt sneeuwen.

Blijkbaar is het niet ongewoon dat ze in april nog 20 tot 25cm sneeuwval hebben. En dat heeft dan ook iets heel erg magisch. Vanuit het bubbelbad kon ik hier alvast echt wel van genieten 😊

In de zomer kan je hier zwemmen, kajakken, zeilen en daarvoor komen we zeker een keertje terug wanneer het mooi weer is.

Met de slee deden we de wandeling ‘Rund um dem see’ – 10 km. De bewegwijzering is heel duidelijk. Je volgt gewoon de grote houten pijl met de gele rechthoek en ‘rund um dem see’ op. Makkelijker kan het dus niet. Voor de diehard wandelaars kan je ook de knooppunten volgen: 45 > 42 > 57 > 56 > 9 > 6 > 55 > 50 > 49 > 45.

Omdat het een lusvormige route is, kan je ze in 2 richtingen doen. Wij wandelden met de wijzers van de klok (dus naar de stuwdam), op zich niet zo een groot verschil maar laat me zeker weten als je er anders over denkt.

Het werd een heerlijke magische winterse wandeling, slingerend door de bossen en langs de oevers van het stuwmeer. Met de meisjes ( en de slee) deden we er een goeie 4 uur over. Een picknick is dus geen overbodige luxe.

Wij vertrokken vanuit ons vakantiehuisje maar kom je met de wagen dan heb je een aantal parkeerplaatsen rond het meer.

Stukje geschiedenis – slag om de Ardennen

In de regio rond Bütgenbach werd één van de grootste veldslagen in Wereldoorlog II gevochten.

Je kan er de geschiedenis herbeleven via de museums, memorialen, begraafplaatsen, tanks en circuits die verspreid liggen in het mooie landschap van de Ardennen.

Wij bezochten het Baugnez 44 Historical Center, op een 15min rijden van Bütgenbach.
Het bezoek van het museum gebeurt met de hulp van een audiogids aangeboden in vier talen (Frans, Engels, Nederlands en Duits).

Het bezoek duurt ongeveer 1u30. En je krijgt heel veel info.

Met kinderen zeker geen ‘walk in the park’ en dus best wel een heftig stukje geschiedenis.

Luna (9jaar) luisterde al zeer geboeid, toch is sommige info wel heel erg lang voor hun kleine brein. Noa (7) en Mila (5) keken vooral rond naar de gevonden voorwerpen en we vertaalden zelf een deel van de geschiedenis. Als gezin weet je natuurlijk het best wat je aan je eigen kinderen wil en kan meegeven.

Kinderen jonger dan 8 jaar gaan gratis mee. Kinderen boven de 8 jaar betalen €7 en volwassenen betalen €8,5.

Wil je één van de circuits van de veldslagen afleggen met de fiets of te voet kan je alle info terugvinden op Walloniebelgietoerisme/slagomdeardennen

 

Stadje Bütgenbach

In het stadje is er voor de kinderen een zeer mooie aangelegde speeltuin. De minigolf, helaas gesloten door covid-19, waarschijnlijk ook wel erg leuk.

De vele restaurantjes hebben allemaal een zeer goede afhaaloptie.

Vlakbij het toeristisch infopunt bevindt zich een Carrefour market en 100m verderop een Aldi.

Vanaf de supermarket heb je een zeer mooi zicht op het viaduct van Bütgenbach.

Het stadje heeft 2 kleine bakkers en er is een echte slager te vinden. Dus wat heb je nog meer nodig.
Eten, spelen, rust en een mooie omgeving.

Meer to do’s (voor de volgende keer)

 • Kasteel van Reinhardstein

  Gelegen in het hartje van de oostkantons in de hoge venen. De pittige wandeling hiernaartoe deden we al tijdens onze campertrip doorheen België. Ga dus zeker eens kijken in onze andere blogpost. Cascade du Bayehon. Helemaal bovenaan op de rotsen aan de grootste waterval van België kan je het kasteel vinden. Wil je de wandeling overslaan dan kan je natuurlijk ook het kasteel met de wagen bereiken.

 • Railbike des Hautes Fagnes

  Een leuke familieactiviteit. Een 14 km parcour over de oude spoorlijnen door de natuur, venen en bossen.
  Er kunnen maximum 2 tot 4 personen op een railbike of 3 kinderen onder de 10 jaar en 2 volwassenen.
  Zowel aan de start als halverwege het traject is er de mogelijkheid om te genieten van iets lekkers. Na ongeveer 20 minuutjes worden de railbikes omgedraaid voor de terugrit en de ganse tocht duurt ongeveer 2u. Helaas door de sneeuwval besloten wij om dit deze keer over te slaan maar ik hoorde al wel heel wat leuke verhalen hierover zodat we dus zeker nog wel eens terugkeren.

 • Downhill karten

  Val De Wanne
  Ontdek met familie, vrienden of collega’s de panoramische ligging van de Val De Wanne skipiste. De voertuigen zijn geschikt voor 1 piloot vanaf 8 jaar.
  Met een Devalkart (4 wielen) of een Trike (3 wielen), rij je over een parcour van 600m over de skipiste.
  Voor de Devalkart betaal je €15 voor 5 ritjes, voor de Trike €20.
  Onderaan wordt je met behulp van een sleeplift terug naar omhooggetrokken.
  Denk er wel aan om goed sluitende schoenen aan te trekken. Deze activiteit is dus enkel mogelijk als er geen sneeuw meer ligt op de skipiste.

Voor de allerkleinste zijn er ook talrijke andere activiteiten mogelijk. Skelter parcour, opblaaskastelen, speeltuin met trampoline, tubing en een reuzedoolhof.

 

Leave A Reply

Navigate