1 week California met camper: Highway 1 in een notendop

Ok ik weet het, WAT een idee, 15uur onderweg voor 1 week? Wel ik blijf het van de daken schreeuwen, best idea ever…… De highway 1 wordt gezien als 1 van de mooiste routes in de wereld. Hou je van de oceaan dan is het elke seconde waard.

Wat dan doen op 1 week? Eén gouden tip, less is more! En dan al zeker met kinderen. Voor ons is reizen beleven. Ik wil niet van de ene naar de andere plaats rennen om er toch maar geweest te zijn. Ik wil kunnen genieten en niet heel de tijd het gevoel hebben dat er een tijdsschema is. Over waarom wij dan vaak onze verre reizen vooraf plannen kom ik later nog wel terug in een andere post.

Heel eerlijk, die balans vinden is moeilijk. Als je roadtrips op voorhand uitstippelt ontdek je dit soms ook pas ter plaatse. Die vrijheid waar velen naar zoeken creëren wij dan door ruimte te laten in de vooraf uitstippelde routes.

San Francisco

Via een buitenkansje of laten we zeggen foutje in het boekingssysteem betaalden we slechts €280 per persoon voor onze vluchten. Voor de westkust betaal je meestal €500- €600 in het laagseizoen en in het hoogseizoen loopt dit al snel op tot €700-€800.

Kijk zeker altijd even naar een vertrek uit de dichtstbijzijnde luchthavens. Soms zijn de prijzen op dezelfde vertrekdag een pak goedkoper vanuit een andere luchthaven.

In onze wintertijd is er een tijdsverschil van 9 uur. In onze zomertijd is dit maar 8uur. Niet altijd gemakkelijk daarom, raad ik je gewoon aan om de wereldklok op je gsm te volgen, zo kan je exact zien hoe laat het is wanneer je op de bestemming toekomt.

Vanuit de luchthaven raak je met het BART-system (Bay Area Rapid Transit System) super snel in de stad. Op de luchthaven volg je heel eenvoudig de aanduidingen naar de treinen. Via de gele lijn komt je automatisch in de stad. Een taxi is natuurlijk ook altijd een optie.

Een taxirit downtown kost iets van een $55. Voor een enkel ritje met het Bart System betaal je iets van een $10.15.

Wij verbleven rond Union Square. Als ik je 2 regio’s zou aanraden is het Union Square of Fishermans Wharf. Het tweede is wel een pak prijselijker.
Ons hotel bevond zich rond Post Street. Voor de shoppers onder jullie, Zara, Nike, Applestore bevinden zich allemaal op een boogscheut hiervandaan.

Als je een huurwagen hebt in San Fransisco moet je rekening houden met de parkingkost, ongeveer $25-30 per nacht die bijna alle hotels aanrekenen. Er zijn natuurlijk wel hotels die een free airport shuttle aanbieden. Pick up van wagens kan ook in de stad en hoeft dus niet vanaf de luchthaven.

Om de stad zelf te verkennen zou ik het gebruik van het openbare vervoer aanraden. De stad is zo ongelofelijk heuvelachtig. Dus met kids, please believe me, je gaat echt het openbaar vervoer nodig hebben.

To do’s San Francisco

Zoals ik al zei, San Francisco is héééél bergachtig. Vanaf Union Square richting Fishermans Wharf is wandelen zeker nog een optie, alleen maar naar beneden, maar terug?

Via de MuniMobile app koop je heel snel en veel goedkoper online een dagpas voor het bus & rail netwerk. Een dagpas kost $13 als je deze op voorhand boekt. Wanneer je ter plaatse zo’n pas aankoopt kost het $24. De app geeft je ook lifetime arrival times, en je plant heel makkelijk de routes waar je naartoe wil.

Let we op, de old cable car zit niet inbegrepen in dit ticket.

Wanneer je afzakt naar de kustlijn kom je aan pier 39. Van hieruit heb je een mooi zicht op Alcatraz. Wil je een bezoek brengen aan het legendarische eiland raad ik je zeker aan dit in het hoogseizoen op voorhand vast te leggen. Aan pier 39 liggen trouwens altijd een hele kolonie zeeleeuwen te genieten van het zonnetje, super leuk met de kids.

Langs de embarcadero of waterfront ligt een fantastische (vlakke) fietsroute. Wij zijn echt fan van fietsen in een grootstad. Je kan op veel plaatsen aan het waterfront fietsen huren. Bajabikes is zeker een aanrader, zij opereren in vele grote steden. Voor 2uur betaal je iets van een $18, voor een ganse dag $36. Je kan ook kiezen voor een gegidste tour of gewoon lekker zelf op pad gaan. Een gegidste tour kost $44, tot 12 jaar $28. Je fietst dan ongeveer 12km met heel wat leuke stops. Je kan zeer makkelijk op voorhand boeken. En met de fiets geraak je dus ook makkelijk tot aan de Golden Gate Bridge.

El Monte campers

We huurden een camper bij El Monte. Als familie van 5 is het C25 type zeker voldoende. Wij kregen wel een upgrade naar het C28 model. Omdat we last minute nog met een extra travelbuddy vertrokken kwam dit dus zeker goed uit. De pick up is gratis vanuit bepaalde hotels in San Fransisco.

Een taxi/uber nemen vanuit downtown kost ongeveer $100 – $125 en duurt een 60 tal minuten. Je kan ook weer gebruik maken van het BART systeem. Neem de blauwe lijn tot aan het DUBLIN/PLEASANTON BART station, duurt ongeveer 1u30min. Een rit kost $6,45 per persoon. Het verhuurstation ligt op een 15 min wandelen van het station.

De wandeling is best te doen als je niet te veel bagage mee hebt. Ik moet het eerlijk toegeven wij kiezen vaak de goedkoopste manier 😊

Alle voor- en nadelen over een camper kan je vinden in een andere blog.

Als je trouwens een camper van El Monte huurt krijg je automatisch 10% op de KOA campings. En vlakbij de pickup heb je al een target als je eventueel al wat boodschappen wil meenemen.

Santa Cruz

We zijn grote fan geworden van de KOA campings. Via de KOA app. kan je super makkelijk campings zoeken en eventueel contact opnemen of al online reserveren. Super handig wanneer je bijvoorbeeld redelijk laat zou toekomen.
In San Francisco zijn er niet veel campings vlakbij de oceaan daarmee zochten we al iets op weg naar beneden. CostaNOA in het noorden van Santa Cruz voldoet aan alle eisen. Er is free wifi, de BBQ is op een first come, first save base. En je bent vlakbij het strand.

Het was wel even schrikken toen we gingen wandelen en zomaar ineens een zeeolifant tegen kwamen. Je ziet ze trouwens verder richting San Simeon, piedras Blancas is de thuisbasis van duizenden van deze gigantische dieren.

Monterey

Monterey is echt een stop waard op je route langs de highway 1 richting Big Sur.

Tips to do in Monterey

  • Whale watching tour
  • Monterey aquarium
  • 17 mile drive
  • Carmel by the sea

Monterey is 1 van de weinig bestemmingen waar je het hele jaar door whalewatching tours kan doen. Super veel plek om te parkeren en je betaalt slechts iets van een $2 per uur.

De meeste tours duren ongeveer 2,5 – 3uur. Ook hier kan je het best weer op voorhand reserveren. De tours zijn snel volgeboekt. Prijzen variëren tussen de $40 – $50. Kinderen betalen rond de $25 – $30. Als je last hebt van zeeziekte MOET je zorgen voor iets van medicatie, de open zee kan ongelofelijk wild zijn. Ondanks dat ik gedurende 1,5 uur over de zijkant van de boot hing, kan ik het gevoel van het zien van walvissen van dichtbij niet omschrijven. Was dit misschien de laatste keer dat ik ooit nog op walviscruise ging? Ik weet het niet. Bert heeft me dit al 5-6 keer horen vertellen, let’s see next time.

Dus zeker niet vergeten: camera, warme kledij voor de wind, en eventueel een telelens.

Op een regenachtige dag en met kinderen is een bezoek aan het aquarium zeker een aanrader. Vanwege tijdsgebrek zat deze stop er voor ons niet in. Toegang is niet goedkoop maar je kan makkelijk een ganse dag doorbrengen in het aquarium. Het aquarium is een non profit organisatie, dus het geld wordt echt gebruik voor de support van het sea life en ander ocean programma’s.

Wij verbleven in het Marina dunes RV resort, ideaal om de dag door te brengen in Monterey. Vlakbij de oceaan en direct bereikbaar vanaf de Highway.

17 mile drive

Je kan de 17 mile drive langs 5 verschillende toegangspoorten binnenrijden. Ik zou aanraden om de entrance gate aan Pebble Beach te nemen als je nadien verder op de route naar de Big Sur gaat. Een ingangsticket kost ongeveer $10.45 per wagen. Voor ons komt deze wel hoog op de MUST zeker TO DO list.

Bij de ingang ontvang je een old school plannetje met alle points of interests. Er bestaat ook een pebble beach app met een live audio guide en nog veel meer. Om de ganse route te doen en ook voldoende tijd te nemen om onderweg te stoppen moet je zeker 3 uur rekenen. Je parkeert overal makkelijk onderweg en er zijn verschillende picknick area’s.

Het is er gewoon waanzinnig mooi en als we ooit een tweede verblijf zoeken zetten we deze plek er zeker bij.

Pismo

Pismo biedt een geweldig uitzicht op de oceaan, en is ook een fantastisch surfspot.
Ideale plek dus om gewoon te genieten. Over de route Monterey langs het Big sur State park doe je ongeveer 4 uur met een RV. Het zou kunnen zijn dat we heel veel stops gemaakt hebben. Vanwege de periode (februari – maart) dat we aan de westkust waren hebben we ongelofelijk veel walvissen gespot. Sorry voor iedereen die achter ons reed. Bij elke ‘kijk ne walvis’ stopten we misschien nogal bruusk aan de kant.

Heel wat viewpoints waaronder Bixby bridge, piedras blancas (zeeolifanten), point lobos. Deze laatste is wel niet toegankelijk met een RV. Maar als je dus een stevige wandeling wil maken dan kan dat hier dus zeker.

Santa Monica

Parkeren aan de Santa Monica kan op veel plaatsen. Prijzen variëren tussen de $6 en $15 voor een wagen. Omdat het verkeer hier wel wat drukker is het wel wat stresserender om hier te rijden.

De grootste parking vlak aan de pier is dus de makkelijkste bereikbaar maar je betaalt wel $25 voor een RV.

Santa Monica pier is leuk. Van hieruit kan je trouwens heel wat tours boeken om LA te bezoeken.

De meisjes vonden vooral het pretpark leuk en het ravotten op het strand naast de pier. In ieder geval genoeg entertainment hier.

We wandelden vanaf de pier richting Venice Beach. Heel eerlijk, misschien was het de periode dat we hier waren, maar ik voelde me niet erg op mijn gemak hier. Heel veel daklozen en heel veel ‘crazy in de coconut’.

Los Angeles

Onze laatste 2 dagen verbleven we op een plek met de best view, Malibu beach RV park. Juist naast de Pacific Highway.

6 dagen is kort en met kids vind ik grootsteden een hele uitdaging. Geef ons maar natuur en oceanen.

De klim naar Hollywood hills is de moeite. Je hoeft niet onderaan op de gratis parking te staan en kan dus nog een heel stuk naar boven rijden, maar onze meisjes zijn heel goede stappers dus zo een klim kunnen ze wel aan. Heb je snel last van de hitte zou ik je aanraden wat hoger te parkeren.

Parkeren in het centrum van LA is een ander paar mouwen. De kleine privé beheerde parkings zijn voor een RV niet zo makkelijk en kosten dan ook nog eens snel $15. Als je hier bent om uitgebreid te shoppen en rond te dolen op de Walk of fame kan dit wel. Wij parkeerden een beetje illegaal in 1 van de straten dichtbij de walk of fame. Maar geen aanrader, Bert bleef bij de camper terwijl wij snel een glimp gingen opvangen van de sterren. En na nog geen half uurtje werden we al weggejaagd.

De drop off van de camper in Los Angeles ligt op 22 mile van de luchthaven. Reken dus tijd genoeg om nadien in te checken. El Monte voorziet shuttle naar de luchthaven maar zeker in het hoogseizoen kan de wachttijd wel aardig oplopen. Je kan ook altijd een über/taxi nemen, kostprijs is iets van een $90.

Ons algemeen gevoel over deze trip:

Was 7 dagen te kort om de 2 steden en de highway 1 te doen? Ja zeker wel. Zouden we het opnieuw doen moest deze kans zich voordoen? We zouden geen seconde twijfelen, we hebben genoten van elke seconde. En wat betreft de jetlag, na 7 dagen ben je nog niet helemaal aangepast aan het uur ginder, en dan ga je al weer terug, dus no problemo.

Live with no excuses and travel with no regrets – Oscar Wilde

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Navigate