Met de Camper door België – staycation

Wat moois heeft ons eigen land te bieden? Je kan bij de pakken blijven zitten, maar dat helpt je natuurlijk niet verder. Dus een beetje last minute besloten we om helemaal buiten onze comfortzone dichtbij te reizen met een camper.

Enkele dagen voor de trip hadden we nog niet echt besloten waar we heen zouden gaan. Verder dan ‘de Ardennen’ of ‘de Limburg’ of toch misschien ‘de zee’ waren we nog niet geraakt.
Gelukkig heeft de facebook groep ‘Walking-Hiking-Trekking in Belgium’ ons in de voorbije COVID maanden wel heel wat leuke ideetjes gegeven. Voor op den TO DO list zeggen we dan.

Tijd voor actie, met wat ruwe plannen in ons hoofd, dolenthousiaste kinderen vertrokken we.
Je hebt in België tal van verhuurmogelijkheden voor campers. Wij kozen voor Indiecampers, omdat er een depot in Londerzeel is.
Eerlijk, een camper is een camper, belangrijk is om te weten wat allemaal in de verhuurprijs zit.

Belangrijke vragen die je even moet nagaan voor je in zee gaat met een verhuurmaatschappij:

  • Hoeveel km’s zit er in de verhuur inbegrepen?
  • Wat met het gebruik van de gastank?
  • Moet je extra betalen voor beddengoed, keukenkit?
  • Hoe zit het met de verzekering?
  • Wat bedraagt de waarborg?
  • Hoeveel personen mogen met de camper rijden? Of betaal je extra voor een tweede bestuurder?

Verhuurprijs is 1 ding maar als er teveel verborgen kosten zijn zorgt dat achteraf voor een slecht gevoel.

Atomium

Met een beetje schaamrood op de wangen moeten we toegeven dat zowel Bert als ik nog nooit in het atomium geweest waren. Dus wat beter dan de roadtrip te beginnen in het hart van België. De meest bezochte trekpleister van onze Europese hoofdstad.

Voor diegene die een gezinsbondkaart bezitten, je kan heel eenvoudig op voorhand tickets online bestellen met een kleine korting. De tickets hoef je dan alleen aan de ingang te scannen. Momenteel (coronatijden) moet je wel best even checken of het voorziene tijdstip niet uitverkocht is.

Dit moet je gewoon 1 keer in je leven gedaan hebben. Kids vonden het geweldig en toch ook wel een beetje eng.

Parkeren kan heel eenvoudig vlakbij het atomium langs de straatkant. Parkeerticket kost iets van €1,5 per uur.

Kruinenpad Maasmechelen

Tussen de boomtoppen loopt een soort van luchtbrug in het mijnverzakkingsgebied. Het pad zelf is maar 181m lang. Ben je in de buurt, zeker even stoppen.

Het kruinenpad ligt trouwens aan het jaagpad, dus voor de fietsliefhebbers kan je dit ook eens meepikken op een fietstocht.
Niets spectaculairs maar gewoon leuk om te doen.

 

Terhills Maasmechelen   ‘connectera’

Terhills is de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Toegang is gratis, parkeren ook en genoeg plek voor de camper kwijt te geraken.

Wanneer je binnen komt ben je al direct bij de speelput. Ideaal dus om ter plaatse even de wandelplannen te bestuderen en te beslissen welke route te volgen.

Wel rekening houden dat voorlopig rood en geel zijn afgesloten. In het voorjaar 2021 staat de opening van centerparcs op de planning.

De paarse route is 13km lang, dus best wel pittig. Het voordeel is dat je bij de paarse lus vervroegd kan terugkeren.

Cascade du Bayehon

Enkele km ten Noorden van Malmedy kan je hier een 9m hoge waterval vinden. Je leest het correct, kan je.
De povere wifiverbinding op de camping zorgde dat er niet echt de tijd was om last minute de juiste info te vinden. Waar juist parkeren? Hoe lang is de route en welke wandelroute moeten we juist volgen?
Maar hey, ik ben altijd een last minute planner tot grote ergernis van mijn partner, dus no stress, komt wel goed.

We parkeerden nabij het dorpje Longfaye. In de scherpe bocht vlakbij de brasserie Moulin de Baheyon. Er is sowieso weinig parkeerplaats, dus je zal waarschijnlijk naast de weg uitkomen.
We volgden de rode driehoekjes en dit zou ons op een route van 12 km gebracht hebben. NOT !
Na enkele km liep het al fout, geen rood driehoekje te zien, dan maar het groene driehoekje?
We zijn dus uitgekomen bij de hoogste Waterval van België, de waterval van Reinhardstein, 60m hoog.

De wandeling was fantastisch, avontuurlijk, mooi en je komt uit bij de stuwdam van Robertville. Maar misschien is een wandelkaart dus geen overbodige luxe.

‘Some beautiful paths can’t be discovered without getting lost ‘ – Erol Ozan

Les échelles de Rochehaut – Route 43

Vlakbij is er een camperplaats, van hieruit bereik je in minder dan 500m de start van de route. Wij zochten trouwens al onze campings via de app park4night. De site is niet altijd helemaal up to date maar helpt je alvast heel aardig op weg.

Thanks voor de goede beschrijving van hiking.be vonden we redelijk vlotjes de weg.

De wandeling is maar 5km maar je mag zeker een 3 uur rekenen.
Er staat nergens aangeduid in welke richting je de wandeling moet doen, maar je daalt het best eerst af naar het water om daarna via de laddertjes te klimmen.

Als je vertrekt aan de kerk van Rochehaut volg je Rue de Moissons voor enkele meters. Daarna ga je verder via chemin de Falloises. Bij de splitsing neem je de veldweg Voie de Remifontaine. De veldweg stap je een heel eind naar beneden om dan met een bocht van 180 graden de bosweg in te draaien. Die blijf je volgen tot je op een splitsing komt. Bij de splitsing hou je rechts, nummer 43 staat daar aangeduid. Je volgt het steile pad tot je bij de Semois komt. Vanaf dan kan je de route mooi volgen via de aanduiding.

De eerste ladder kom je pas tegen wanneer je helemaal langs de Semois gelopen hebt. Het uitzichtpunt is fantastisch mooi, maar hou toch maar de kids daar op een veilige afstand van de rand.

De wandeling is zeker te doen met kinderen, je kan het beste zelf inschatten wat ze kunnen.  Maar dus best wel pittig. Als je zelf niet van hoogtes houdt zal je wel af en toe een oogje moeten toeknijpen. Een goede conditie is dus zeker geen overbodige luxe. Mijn hartslag ging bij de steile stukken toch ook af en toe richting 160. Weg idee dat ik wel in shape ben.

De zee

De zee heeft niet zo veel nodig om gewoon leuk te zijn.

Een nachtje in Oostduinkerke (op de oprit bij het vakantiehuis van vrienden), een wandeling op het strand, op verkenning door de duinen.

Parkeren met de camper aan zee kost al snel €10 voor 4 uur. Via de park4night app kan je heel wat tips vinden over waar makkelijk te parkeren met een camper. De enige plaats waar je gratis kan parkeren is Zeebrugge. En dan nog wel vlak bij het strand.

Aan de Belgische kust heb je ongelofelijk veel campings. Maar hou er dus rekening mee dat sommige alleen geopend zijn in het hoogseizoen, van half maart , April tot oktober. EN in tijden van corona blijkt heel België onderweg te zijn met de camper. Er zijn staanplaatsen met elektriciteit voor enkel Campers. Jammer genoeg kan je deze niet op voorhand reserveren, dus een backup plan is altijd wel handig. De check in gebeurt heel eenvoudig aan de automaat aan de slagboom. Net zoals je een parkeerticketje koopt.

 

Het Zwin

Wil je echt het zwin binnen gaan moet je op voorhand tickets bestellen. Best toch wel even de openingsuren raadplegen. Het buitengedeelte is wel vrij toegankelijk.

Veel parkeergelegenheden voor de camper links van het Zwin. Voor 4 uur betaalden we hier €8.

De echte reden waarom we naar het zwin gingen was omwille van Bert’s jeugdherinneringen. De zoektocht naar haaientanden. Na 15min zoeken werd de zoektocht al halvelings gestaakt en hadden de meiden dus meer zin om de golfbrekers te verkennen. Als je een betere plek kent laat het ons zeker weten.

Cadzand waar we dus nu vanwege de covid regels niet naartoe konden blijkt beter te zijn. Als jullie er dus recent gevonden hebben gouden tips zijn zeker welkom.

Leave A Reply

Navigate