In het spoor van de edelstenen

Op nog geen 3 uur rijden vanuit onze thuishaven kom je in een heel andere wereld.

De natuur in het nationaal park Hunsrück-Hochwald is adembenemend en het edelsteenmijnveld in de steinkaulenberg was een absolute hit voor de kids.

Things to do

  • Steinkaulenberg
  • kasteel Oberstein
  • Middeleeuwse stad Herrstein
  • Felsenkirche (waarschijnlijk gesloten tot eind 2021)
  • Nationaal park Hunsrück-Hochwald
  • Kopermijn Fishbach
  • ….

Steinkaulenberg

In de betoverende edelsteenmijn gaan je ogen vanzelf schitteren. Als niet edelsteenkenner weten we nu hoe schitterende agaten eruit zien, maar ook sprankelende bergkristallen, amethisten, rookkwarts, calciet en nog veel meer.
De gids zal je alles vertellen gedurende een 45 minuten durende rondleiding. Je hebt de mogelijkheid om een audiogids mee te nemen zodat je ook in het Nederlands de uitleg kan horen, tenzij je zoals wij alles wil vertalen voor de kinderen lijkt me dit wel een goede aanrader. 😊

Naast het bezoek aan de mijnen kan je dan ook letterlijk zelf op zoek gaan naar edelstenen.
Op het edelsteenkamp ga je met pikhouweel en schop aan de slag. Een emmer en beschermende werkhandschoenen neem je best zelf mee. Op het mineralenexploratieterrein worden dagelijks nieuwe mineralen uit de hele wereld geplaatst.

Vanaf de parking is het ongeveer nog 750m lopen tot aan de ingang en dan passeer je het edelsteenkamp al wanneer je naar de kassa loopt.
Voor jonge kindjes (tot 5 jaar) is er apart veldje waar er iets minder hard gezocht moet worden.

Kasteel Oberstein

Bovenaan een waanzinnige rotspartij schittert het kasteel Oberstein. Op de binnenplaats met overdekt terras heb je een mooi uitzicht over de stad Oberstein en de omgeving.

Het kasteel zelf is volledig gerestaureerd en dagelijks te bezichtigen van April tot November.
Je kan de serieuze klim vanaf Oberstein beginnen (veel succes) of je kan ook zoals wij met de wagen tot aan de ingang rijden.

Nationaal park Hunsrück-Hochwald

Dit is gewoon een zeer indrukwekkend stukje natuur.
Parkeren doe je makkelijk bij het informatiecentrum van Erbeskopf/Hunsrückhaus.
De belevingstoer in het informatiecentrum vertelt je alles over wat er in het nationale park te zien valt.

Vlakbij de parking heb je de skipiste die in de zomer ook een rodelbaan heeft. Kinderen vanaf 8 jaar gaan alleen in een karretje en jongere kinderen moeten onder begeleiding van een volwassene.
De karretjes zijn heel erg krap met 2, dus remmen zal dan wel moeten gebeuren door de kleinste passagier, gewoon vertrouwen op je kinderen zou ik zeggen. We kunnen het nog navertellen dus het komt helemaal goed.

Vanaf hier kan je het Traumschleife Gipfelrauschen wandelpad volgen (7.4km) De wandeling is ongelofelijk mooi en ik zou deze dus aanraden aan iedereen om te doen.
Normaal start je met een serieuze klim op de skipiste maar wij besloten om de route in omgekeerde richting te volgen. Maar de route staat heel goed aangeduid met een paars symbool, in beide richtingen.
Je zal de steile klims onderweg niet kunnen vermijden in geen enkele richting dus een goede fysieke conditie zal je wel nodig hebben. Zoals op elke hike die we doen voorzien we voldoende water en snacks voor de kinderen en misschien ook wel voor ons.

In elke informatiecentrum in de buurt kan je een belevingskaart vinden maar hier dus ook digitaal. Nog heel wat andere wandelpaden in de regio.

Middeleeuwse stad Herrstein

Wandelen langs de betoverende steegjes en je waant je terug in de tijd.
Wel rekening houden dat op zondagmiddag vanaf 16u alles gesloten is.
Als we nog eens in de buurt zijn passeren we zeker nog eens en willen we het zeker bezichtigen met gids.

Kopermijn Fishbach

Na een serieuze klim van 400m kruip je in 1 van de grootste door de mens gegraven kopermijnen van Europa. Via een Qr code kan je de rondleiding in verschillende talen via je gsm volgen. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.
Is het verhaal van de dwergen uit sneeuwwitje nu echt zo ontstaan?
Na het bezoek aan de mijn zak je samen met de gids nog af naar de koper smelterij.

Leave A Reply

Navigate